We read your photo as:

Choose the best estimates for the following: How much do you need to add to each of these bottles to fill them to 1 litre? One has been done for you.

Mathematics

ScanSolve AI Answer

यहाँ वर्कशीट-17 और वर्कशीट-18 के उत्तर दिए गए हैं:

वर्कशीट-17: द्रव्यमान मापना (MEASURING MASS)

प्रत्येक वस्तु के लिए सर्वोत्तम अनुमान चुनें:

  1. किताब:
    • सर्वोत्तम अनुमान: 800 grams\boxed{800 \text{ grams}}
  2. बच्चा:
    • सर्वोत्तम अनुमान: 3 kilograms\boxed{3 \text{ kilograms}}
  3. पेंसिल:
    • सर्वोत्तम अनुमान: 1 gram\boxed{1 \text{ gram}}
  4. मेंढक:
    • सर्वोत्तम अनुमान: 300 grams\boxed{300 \text{ grams}}
  5. चॉकलेट बार:
    • सर्वोत्तम अनुमान: 250 grams\boxed{250 \text{ grams}}
  6. नींबू:
    • सर्वोत्तम अनुमान: 500 grams\boxed{500 \text{ grams}}
  7. अखबार:
    • सर्वोत्तम अनुमान: 1 kilogram\boxed{1 \text{ kilogram}}
  8. मेज:
    • सर्वोत्तम अनुमान: 10 kilograms\boxed{10 \text{ kilograms}}
  9. जूता:
    • सर्वोत्तम अनुमान: 960 grams\boxed{960 \text{ grams}}

वर्कशीट-18: क्षमता मापना (MEASURING CAPACITY)

प्रत्येक बोतल को 1 लीटर (1000 मिलीलीटर) तक भरने के लिए आपको कितना और मिलाना होगा:

  1. 300 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1 लीटर को मिलीलीटर में बदलें: 1 litre=1000 ml1 \text{ litre} = 1000 \text{ ml}।
    • Step 2: आवश्यक मात्रा की गणना करें: 1000 ml−300 ml=700 ml1000 \text{ ml} - 300 \text{ ml} = 700 \text{ ml}।
    • उत्तर: 700 ml\boxed{700 \text{ ml}}
  2. 270 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−270 ml1000 \text{ ml} - 270 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 730 ml\boxed{730 \text{ ml}}
  3. 430 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−430 ml1000 \text{ ml} - 430 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 570 ml\boxed{570 \text{ ml}}
  4. 800 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−800 ml1000 \text{ ml} - 800 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 200 ml\boxed{200 \text{ ml}}
  5. 500 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−500 ml1000 \text{ ml} - 500 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 500 ml\boxed{500 \text{ ml}}
  6. 550 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−550 ml1000 \text{ ml} - 550 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 450 ml\boxed{450 \text{ ml}}
  7. 650 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−650 ml1000 \text{ ml} - 650 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 350 ml\boxed{350 \text{ ml}}
  8. 350 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−350 ml1000 \text{ ml} - 350 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 650 ml\boxed{650 \text{ ml}}
  9. 900 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−900 ml1000 \text{ ml} - 900 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 100 ml\boxed{100 \text{ ml}}
  10. 600 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−600 ml1000 \text{ ml} - 600 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 400 ml\boxed{400 \text{ ml}}
  11. 700 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−700 ml1000 \text{ ml} - 700 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 300 ml\boxed{300 \text{ ml}}
  12. 830 मिलीलीटर:
    • Step 1: 1000 ml−830 ml1000 \text{ ml} - 830 \text{ ml}
    • Step 2: घटाएँ।
    • उत्तर: 170 ml\boxed{170 \text{ ml}}

आज के लिए 1 और बचा है। अगला भेजो!

Was this helpful?

Still stuck on this one?

Ask a follow-up, and the answer starts from this question.

Got a different question?Ask your own question
Handwritten step-by-step solution preview

Handwritten Step-by-Step Solution

Get this as a handwritten image on WhatsApp — like a tutor wrote it for you.

Try on WhatsApp